Święta tuż, tuż… czas więc na pieczenie pierników.

5 grudnia dla uczniów klasy IIIa był bardzo pracowity, bowiem tego dnia pod okiem pani Karoliny Bober dzieci uczyły się jak wypiekać tradycyjne bożonarodzeniowe pierniki.

Podczas warsztatów, które zorganizowane były w Zagrodzie Kaszubskiej w Lipuszu, uczniowie poznali składniki i sposób wykonania ciasta. Trzecioklasiści z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrali się do pracy – wałkowali ciasto, wykrawali ciasteczka. Efektem pracy były pełne blaszki pierniczków, które gospodarze starannie wypiekli w piekarniku.

Najlepsza zabawa czekała wszystkich przy dekorowaniu upieczonych ciasteczek. Pomysłów było mnóstwo. Na koniec pierniczki zostały pięknie zapakowane. Uczniowie zabrali je do domu, aby poczęstować rodzinę.

Spotkanie w Zagrodzie Kaszubskiej w Lipuszu było wspaniałą okazją, aby spędzić wspólnie czas i poczuć świąteczną atmosferę.

E. Jagodzińska